Kóródiné Keszthelyi Judit


Flipped Classroom

Németország,Berlin

2022. április 25-30.


2022. április 25-30.  az Erasmus+ program keretében Berlinben jártunk egy továbbképzésen. Ezeken a képzéseken új oktatás módszertani ismereteket sajátíthatunk el, melyek a jelen iskolájához igazodva teszik izgalmasabbá a tanórákat, befogadhatóbbá a tananyagot.


Én egy „Flipped classroom” című kurzuson tanultam egy érdekes, „fordított tanóra” módszert, melynek keretében a tanulók maguk készülnek fel egy bizonyos témakörből érdekes videók, vagy nyomtatott anyagok segítségével. A feldolgozás és az elmélyítés egy következő tanórán páros és csoportmunkában zajlik le játékos feladatok segítségével. A tanulóknak lehetőségük van a saját ütemükben felkészülni az órára, maguk választhatják meg, hogy mennyi időre, ismétlésre van szükségük a megértéshez. A későbbi közös munka során pedig egymást segíthetik az elmélyítésben. A diákokat motiválja a tanulásban a digitális világ használata, illetve az, hogy a csoport sikere a játékban minden tag személyes felkészültségén is múlik.




Az öt napos kurzus záró feladata egy saját magunk által készített óratervezet bemutatása volt egy másik csoportnak, a digitális lehetőségek felhasználásával, angol nyelven.


A tanfolyamhoz tartozott két szervezett „kirándulás” is. Egy délután Berlin nevezetességeit mutatták be nekünk, szombaton pedig Potsdamba mentünk, szintén csoportosan, idegenvezetéssel. Ezen városnézéseken rengeteg kulturális tudást és élményt szereztünk.


Mind a tanfolyam, mind a kirándulások és az idegen nyelvi környezet remek lehetőséget adtak a nyelvgyakorlásra. A hat nap alatt sokat fejlődött az angol nyelvtudásom, a nyelvi kifejezőkészségem. Az új módszert pedig a saját iskolai lehetőségeink keretében, a csoport életkori sajátosságaihoz igazítva tudom alkalmazni.



                                              

2022. május 15.

Kóródiné Keszthelyi Judit