Iskolatörténet Nyomtatás E-mail


Az iskola kivonatos története

1982. szeptemberében Kiss Antal vezetésével megnyitotta kapuit az új iskola, amely típusterv alapján készült. Megalakult az 5402. sz. Móra Ferenc úttörőcsapat. Zászlóátadási ünnepségét 1983-ban a Dózsa Művelődési Házban tartották.
Ugyanebben az évben megszűnt az alsó tagozat váltakozó jellegű tanítása, és beindult az első ének-zene tagozatos osztály.
1983. nov. 24-28-ig az Akácvirág úti Általános Iskola által Kőrösi Csoma Sándor emlékére hirdetett versenyre készülő csapatunk Erdélyben tett kirándulást.
1984-ben nagyon sok társadalmi munka segítségével elkészült a sportpálya, és megnyílt az iskolabolt.
Az iskolánk társadalmi kapcsolatokat épített ki a Pesti Építőipari Szövetkezettel, a Dózsa Művelődési Központtal, a Volánnal és a Rákos Mezeje MGTSZ-szel.
1985-től iskolánkban két atlétika szakosztály kezdte meg a működését: az Építők Sport Club kihelyezett szakosztálya és a Hungarocamion utánpótlás-nevelő csoport-ja.
Megjelent a Zrínyi úti Általános Iskola első lapja a Panda Magazin 1. száma 200 példányban. 2 Ft-ba került.
1986-ban részt vettünk a Fradi futáson, ahol az elsők lettünk, megnyerve ezzel a fődíjat. Szintén 1986-ot írtak, amikor a Zrínyi úti Általános Iskola Irodalmi Színpada Tímár Tibor - későbbi igazgató - vezetésével foglalkozási bemutatót tartott a Dózsa Művelődési Központ nagytermében. 1986-tól 1990-ig tartottak az általunk alapított Zrínyi Kupa atlétikai versenysorozat játékai.
1986. szeptember 29-én megalakult a Zrínyi Diáksport Egyesület 7 szakosztállyal. A ZDSE legfőbb támogatója a Ferencvárosi Torna Club lett. Az együttműködésnek köszönhetően 1998-ig a Ferencváros futball utánpótlásának egyik színhelyévé vált az iskolánk.
1986. szeptemberétől két tanéven keresztül két tantermet az Újlak utcai Általános Iskola használt. Ezt az tette lehetővé, hogy a volt óvoda épületét az alsósok vették birtokukba.
1987. tavaszán elkészült a külső, füves, hitelesített sportpálya, és a vörös salakos 4 sávos 400 méteres futókör.
Szeptember 29-én kerékpáros túrára az üllői erdőbe mentünk, az alsósok pedig a Börzsönyben vettek részt egy akadályversenyen. A Népsport szeptember 30-i száma cikkben számolt be a kerékpártúránkról.
Még az ősszel a kerületi Testnevelési és Sportfelügyelőség szervezésében részt vettünk az Esti Hírlap Kupán, melynek keretében a péceli dombokon róttuk a kilométereket. Elnyertük a fődíjat is.
1987. telén korcsolyapályát működtettünk az iskolai pályán.
1989-ben az iskola önálló bérgazdálkodóvá vált. Febr. 15-én a Budapest Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottsága Művelődési és Sportosztálya 5408/4/88. sz. levelében engedélyezte, hogy az iskola felvegye a költő, politikus, hadvezér Zrínyi Miklós nevét. A ZDSE autóbuszt vásárolt. A gyerekek az ülések felújítására üveggyűjtési akciót szerveztek. A győztes a 6. B osztály volt több mint 5600 üveggel.
1989. május 26. A Ferencváros 90 éves fennállásának ünnepén a ZDSE meghívására eljött az iskolánkba Sike András olimpiai bajnok és Komáromi Tibor olimpiai 2. helyezett birkózó. Zrínyi Kupa néven a ZDSE nemzetközi kézilabdatornát szervezett, melyen részt vett a Sturovó, a Vác, az FTC III. és a Zrínyi együttese.
A Ferencváros Öregfiúk csapatával barátságos mérkőzést játszottak az iskola tanárai és dolgozói. Legyőztük a Szűcs Lajos vezette FTC öregfiúk csapatot.
1989-ben az alsó tagozatos kollektíva "Olvasásfejlesztés, olvasóvá nevelés az alsó tagozatban" c. májusban - a Tanítóban - megjelent országos pályázaton első díjat nyert. Az eredményről a Tanító decemberi száma számolt be. A díjnyertes munkát a Tanító 1990. augusztusi száma közölte le. A pénzjutalomból a kollektíva egy bécsi kiránduláson vett részt.
Nem volt olyan nyár, amikor gyermekeink egy, vagy több táborba ne mehettek volna. Az 1980-as években Nagyvisnyó sátortábora volt a kedvelt táborhely, az 1990-es években Káptalanfüred vált a leglátogatottabbá. A XVII. kerület által biztosított táborhelyek mellett több alkalommal részt vett a csapat vándortáborozáson is /Mátra-Kékes, Bükk II./. Az úttörőcsapat működése a rendszerváltás után elhalt, de a gyermekek iskolai életének szervezését a megalakuló diákönkormányzat vette át, melyet egy pályázat nyomán Zrínyi Ifjúsági Fórumnak nevezett el. A Zrínyi Ifjúsági Fórum a tevékenységét ettől kezdve Szanyi Dezső támogató munkájával végzi.
A nyári táborok jelleget kaptak. Volt már Reneszánsz, Indián, Krimi, Csillagász, Játék, Állati, Európa, Millenniumi táborunk. A 90-es évektől táboroztattunk Szlovákiában, majd Ausztriában.
1990. június 6.-án - a pedagógusnapon - az iskola alsó tagozatos munkaközössége az eredményes munkáért a művelődési miniszter Dicsérő Oklevelét kapta elismerésül.
1990. dec.11-én elkészült a Zrínyi Miklós Általános Iskola dolgozóinak Kollektív Szerződése.
1991-ben létrehoztuk a Szülők az Iskoláért Alapítványt, amely azóta is rendszeresen támogatja az oktató-nevelő munkát az iskolában. Az alapítvány első elnöke Tímár Tibor igazgató volt. Pedagógiai kezdeményezésünk volt az, hogy 1991-től differenciált oktatást próbáltunk ki a felső tagozat 5. osztályában, a kísérlet eredményes volt, de megbukott a szülők ellenállásán.
1991-ben az iskolánk könyvtára egy pályázaton elnyerte a "Mintakönyvtár II" címet.
1991 - 92-ben megjelent a Zrínyiász, a Zrínyi Ifjúsági Fórum lapjának hat száma. 20.- Ft-ért lehetett kapni.
Az 1992 és 1994 között működött iskolai kórus a Somvirág nevet vette fel.
1992-ben elköltöztették az iskolánkban évek óta működtetett Kerületi Oktatástechnikai Központot, de azt máshol nem szervezték újjá.
1992 őszén szaktantermi /kabinet/ oktatási rendszerre tért át az iskola. A tanulók az óraközi szünetekben osztályt cserélnek.
Ugyanebben az évben a Zrínyi Diáksport Egyesület gazdaságilag fuzionált a kerületi RTK-val, így az autóbusz kikerült a hatáskörünkből. A ZDSE működése elhalványult, nem kis részben a személyi változások miatt.
1992-től az iskolai bálok előtt rendszeressé váltak a "zsibvásárok".
Az iskola 10 éves fennállását rendezvénysorozattal ünnepeltük meg. Az Iskolatörténeti kiállítást az 5. A osztály szervezte meg. Első alkalommal rendeztünk szülők-nevelők bálját, amit azóta is rendszeresen megtartunk mindenki megelégedésére. A jubileumi ünnepséget a Dózsa Művelődési Központban rendeztük meg.
1993. szeptemberében beindult a népművészeti osztály.
1994-től a Zrínyi Ifjúsági Fórum létrehozta a diákok panaszládáját, amiben a demokratikus szabályoknak megfelelően bárki kérdéseket tehet fel az iskolaélettel kapcsolatos témákban.
1994. április 15-én megrendeztük az első locsolóbált. Így a szüreti vigasságok, a Mikulás bál és a farsangi mulatságok mellett ez is hagyománnyá vált.
1994. április 20-án megszületett a Zrínyi Miklós Általános Iskola indulója. Szövegének szerzői Lippai Dóra, Bábszky Andrea, Tóth Kornélia tanulók. A dallamot iskolánk egy tanára szerezte. 1994-ben megalakult első furulyaegyüttesünk.
Április 22-én a Föld napja tiszteletére ásvány-, kőzet-, növény- és kisállat-kiállítást rendeztünk az iskola aulájában. Azóta - az önkormányzat által immáron második alkalommal is megbízott Petrőczy Tibor igazgató vezetésével - a Föld napját mindig kíséri valamilyen vetélkedő, mint ahogy a Madarak és fák napját is rendszeresen játékosan ünnepeljük meg. A DODO klub keretében rendszeresen folyik a környezetünk szeretetére és megismerésére való nevelés.
1994 - ben teniszpálya épült iskolánk területén.
1994. májusában részt vettünk a SZIA című újság és a televízió országos versenyén, tanulóink a 3. helyezést érték el. Nyertek vele az iskolának 3 db számítógépet, ping-pong asztalt és sportszereket.
1994-ben a Zrínyi Ifjúsági Fórum Szervezeti és Működési Szabályzatát a tantestület megtárgyalta és elfogadta.
1995. július 9-én részt vettünk az Első Budapesti Rongyfoci Bajnokságon, amelyen díszvendégek voltak az Aranycsapat még élő tagjai: Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő. A versenyen az 1-4. osztályosok kategóriájában elsők lettünk, az 5-8. osztályosok csoportjában 3. helyezést értünk el.
1995. decemberben a Mikulás bálon fellépett a Bakter Brothers együttes. Minden évben rendszeresen szervezünk karácsonyi hangversenyeket is.
1996. februárjában a farsangi bálon volt először a hagyománnyá váló bolond ballagás, amelyen a búcsúzó nyolcadikosok adják elő tréfás jeleneteiket, szövegeiket az iskolában töltött emlékeikről.
1996. június 14. A tanévzáró ünnepségen először adtuk ki a Zrínyi Emlékplakettet. A plakettet azóta is rendszeresen kiadjuk a kiváló tanulóinknak és az iskolánkért sokat tett szülőknek.
1996. májusában a millecentenárium tiszteletére megrendeztük a Zrínyi Miklós Általános Iskola MINI EXPO-ját. A MINI EXPO legsikeresebb kiállítása a Magyar Városok Címerei című kiállítás volt, melyről a kerületi és az országos sajtó is megemlékezett, a Budapest Körzeti Televízió pedig riportot sugárzott a kiállítás anyagát gyűjtő gyerekekkel. Az ünnepségekre emlékzászlót is készíttettünk.
Erre az alkalomra elkészült az iskola hivatalos címere, melyet Kukucska János szülő, grafikusművész tervezett. A címer a gyerekek és a nevelőtestület teljes egyetértésével és örömére készült el. Ő készítette el a ZIF játékos figuráját is. Zrínyi Plakettel köszöntük meg a munkáját.
1998-ban kezdeményezésünkre az önkormányzat támogatásával megszerveződött az iskolánkban a német nemzetiségi osztály, amelyet a német kisebbségi önkormányzat rendszeresen támogat.
1999-ben a teljes napfogyatkozás tiszteletére - a kerületi Pedagógiai Kollégium által szervezett - csillagászati vetélkedő döntőjében - melyet a Zrínyiben rendeztünk meg - a mi csapatunk győzedelmeskedett a 90 induló közül. Ugyanebben az esztendőben a Budapesti helyesírási versenyen a mi 7. osztályos tanulónk az első helyezést érte el.
1999-ben nyolc 3. osztályos tanuló kézműves munkáját kiállították a Budapest Galériában.
1998-tól folyamatosan, már a negyedik alkalommal a mi iskolánk csapata nyerte meg a Rákosmenti Helytörténeti Vetélkedőt. A 2000-ben első alkalommal szervezett kerületi társadalomismereti vetélkedőt is a Zrínyi csapata nyerte meg. Ugyanilyen sikeresek voltunk az 5-es, 6-os, 7-es történelem szaktárgyi kerületi versenyeken.
Hagyományossá vált, hogy alsós napközis nevelőink a jeles napok, népszokások kapcsán kézműves foglalkozásokat tartanak a kerületi pedagógusok részére.
2000-ben iskolánk egyik legszebb sporteredménye született meg akkor, amikor az általános iskolák közötti nagypályás országos labdarúgó bajnokságon csapatunk a 6. helyezést érte el.
Ugyanebben az évben a VI. Országos Technikatörténeti Vetélkedőn 5-6. Osztályos kategóriában III., 7-8. Osztályos kategóriában V. helyezést ért el csapatunk.
2001. áprilisában az Országos Technika- és Tudománytörténeti Vetélkedőn az 5-6. osztályosok kategóriájában az első, a 7-8. osztályosok kategóriájában a második he-lyezést érte el csapatunk a Debrecenben rendezett versenyen.
2000-ben új kazánt kapott az iskolánk, az épület felújítási munkálatai 2001-ben megkezdődtek. (Sz.D.)

2001. szeptemberében már az új "falakkal" kezdődhetett a tanítás a főépületben. Az északi és déli homlokzat felújítására és cseréjére 2014 őszén került sor egy Europai Uniós pályázat segítségével. E pályázathoz kapcsolódóan több javítási és felújítási munkálatott is elvégeztetett Rákosmente Önkormányzata. (Teraszépítés a főépületben, kerti utak építése, esővízelvezetőrendszer cseréje stb.) 2014. novemberében átadásra került egy szabadtéri "fitnesz-park" is a labdarúgópálya szomszédságában.

2012-ben elnyerte az ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA megtisztelő címet. Ezzel, az éppen felelős minisztérium és államtitkárság elismerte az iskolában hosszú évek óta folyó, sokszínű környezeti nevelési munkánkat.


alt 

EnaplóMobil applikáció leírás

Mobil applikáció beállítása


Észrevételeiket, jelszóproblémáikat az

enaplo@zrinyi.net

e-mail címen jelezhetik

Ökoiskola

 


Nemzeti Köznevelési Portál


Erasmus+Erasmus+ program