Húsvéti készülődés

Április első napjaiban a Tojásdíszítők Egyesületének egyik tagja érkezett alsó tagozatos tanulóinkhoz. Berszánné Román Erzsébet Magyar Kézműves Remek-díjas népi iparművész elmondta, hogy a Csoóri Sándor Alapítvány minden évben kiírja pályázatát, melynek az idén az Utazó tojáskosár címet adták. A húsvéti tojásírás a szellemi kulturális örökség része lett, mellyel a hagyományok fenntartása, a népi szokások népszerűsítése a népművészek célja. A nyertes pályázat révén iskolánkban 12 osztálynak volt része ebben a különleges élményben. Az iparművész tanácsait követve a gyerekek népi motívumok és egyéni ötletek alapján írókázták a kifújt tojásokat.

Az elkészült remekművek a családok húsvéti asztalát díszítik majd.

 Csingérné Nagy Judit

alt
alt


Látogatás a Péceli úti Szabó Ervin Könyvtárban

Az olvasási szokások nagyot változtak az utóbbi időben. A családok, a gyerekek egyre kevesebbet vesznek könyvet a kezükbe, és egyre kevesebben járnak könyvtárba.

Éppen ezért az alsó tagozat 3. és 4. osztályosai magyar irodalom óra keretében látogatást tettek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XVII. Kerületi Fiókkönyvtárába. A könyvtárosok először alapvető könyvtárhasználati tudnivalókkal ismertették meg a tanulókat, majd életkoruknak, tanulmányaiknak megfelelően zajlott a foglalkozás. Csoportokba rendeződve oldottak meg a gyerekek feladatokat a mesékkel, mondákkal kapcsolatosan. Megismerkedtek a szabadpolcos keresés szabályaival, és önállóan is kereshettek könyveket, olvasnivalókat. Ez tetszett a gyerekeknek a legjobban. A látogatás végén apró ajándékkal örvendeztették meg a könyvtár dolgozói az iskolásokat. Többen a beiratkozás gondolatával távoztak a Péceli úti épületből.

A könyvtárlátogatást kiegészítettük egy kis helytörténettel, mert hazafelé megnéztük Rákoscsaba Péceli úti épületeit, templomait, a Csaba vezér tér szobrait.

Tartalmas, élményekkel teli néhány órát töltöttünk az iskola falain kívül.


Csingérné Nagy Judit



alt


Kertész leszek…Költészet napja a Zrínyiben

,, Verset írni bitang jó…”-dübörgött fe iskolánk aulájában a 6. b osztályos lányok kedvcsináló jelmondata. A költészet napját ünnepelte iskolánk ezen a napon.

Igazgató úr megnyitó szavai után az iskolai versmondó versenyek kiemelkedő szavalataiból hallgathattunk meg párat. A rendezvényt József Attila életpályájával kapcsolatos idézetek, kivetített képek és videók színesítették

A korábbi versíró pályázatra 21 alkotás érkezett be. A legügyesebb versfaragók ekkor vették át díjukat, az Aranytoll Oklevelet, majd iskolánk apraja - nagyja együtt szavalta el József Attila Kertész leszek című versének első két strófáját.

Jó volt verset hallgatni, jó volt együtt verset mondani, jó volt együtt ünnepelni ezen a szép tavasz napon.

alt
alt