Szomszédolás

Rákoscsabától Pécel alig néhány kilométerre van, mi rákoscsabaiak mégsem megyünk gyakran szomszédolni.

A 4. c-sek kis csapata március közepén azonban kihasználta ezt a földrajzi közelséget és ellátogatott a péceli Ráday kastélyba. A tárlatvezetés során a látogatók sok érdekességet hallhattak. Megtudták, hogy ezt a 300 éves kastélyt Ráday Pál II. Rákóczi Ferenc kancellárja építette és fia, Gedeon tette kulturális központtá. A barokk épület különlegessége a díszterem faliképein látható rézmetszetek, amelyek alá Ráday Gedeon írt verssorokat és feliratokat a kor helyesírási szabályai szerint.
alt
Sajnos egy tűzvész során a terem mennyezeti freskói elpusztultak, de az alapvakolaton láthatóak a hajdani freskók alaprajzai, mely festészettechnikai kuriózum. Vörösmárvány oszlopos nagykönyvtára egykor 15. 000 kötetet számlált, ez a magángyűjtemény ma Budapesten a Károli Gáspár Református Egyetemen található. Barokk konyhájában a kornak megfelelő használati eszközök kaptak helyet.
alt

A háború után 40 évig kórházként működött. Az épület felújítása, a kert helyreállítása a Nemzeti Kastélyprogram által biztosított. Reméljük, hamarosan visszanyeri eredeti szépségét.

Ezek a falak egykor írók, tudósok, nyelvújítók találkozóhelye volt, megfordult itt Kazinczy, Batsányi, Szemere, Széchényi, Petőfi, Jókai, Laborfalvi Róza. 2010-ben pedig Károly walesi herceg is.

Ma pedig mi koptattuk ezeket a köveket.



Csingérné Nagy Judit


Szöszmötölő 5.

A vadon élő állatok világnapjára esett az 5. Szöszmötölő, így próbáltunk olyan feladatokkal kedveskedni a gyerekeknek, amik kapcsolódtak ehhez az alkalomhoz. Az alsós tantermek ismét nyitva álltak a gyerekek előtt, kisebb csapatokba összeállva indultak el felfedezni az aznapi meglepetéseket, amivel a tanító nénik kedveskedtek nekik. Az egyik tanteremben fonallal körbetekert kígyót és gekkót lehetett készíteni, a másikban pálcás állatbábokat, gyönyörű pávát, rókát. Akiknek nem volt kedvük kézműveskedni, játszhattak állatos memóriajátékkal és egyéb memóriát fejlesztő társasokkal, illetve kutathattak állatnyomok után is. Az egyik legizgalmasabb foglalkozás talán az volt, ahol a teremből csattanó hangok hallatszottak ki. Izgatottan kukucskáltak be a gyerekek, hogy vajon mi lehet odabent. Meglátogatott minket az ELITE Taekwondo vezetőedzője, Juhász Attila, aki egy rövidke időre vad, de megfontolt tigrisekké varázsolta a gyerekeket, és a bemutató után, lehetőséget biztosított arra, hogy a gyerekek is kipróbálhassák magukat. Hatalmas volt a siker! Reméljük, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, találkozunk áprilisban.

Nagyon szépen köszönöm a délutános kollégák munkáját!

Vajda-Sikos Klaudia

alt
alt
alt
alt


Március 15.

Iskolánkban március 14-én emlékeztünk meg az 1848. március 15-ei forradalom és szabadságharc 175. évfordulójáról.

A műsort a 6.a osztály  előadásában tekinthettük meg  iskolánk színpadán.

Felelevenítették március 15-e napjának legfontosabb eseményeit, a 12 pont és a Nemzeti dal kinyomtatását, terjesztését, a Nemzeti Múzeum előtt történt nagygyűlés eseményeit, Táncsics kiszabadítását. Sikerült korhű ruhákkal megidézni a reformkori pesti utca hangulatát. Műsorukat Petőfi-versek előadásával, népdalokkal, kortárs zenei feldolgozással színesítették. Külön dicséretet érdemel Zilahy Erik, aki Petőfi Sándort alakította. Nagy átéléssel jelenítette meg a költő alakját.

Köszönetet mondunk Deszpot Andrea tanárnőnek a rendezésért, Nyírfalvi Adél tanárnőnek a dekorációért, Nagy György tanár úrnak a dalok betanításáért.

altalt


Beporzók napja

Március 10. a beporzók napja. Újabb jeles nap, amihez mint örökös ökoiskola csatlakoztunk. A beporzóknak darázs garázst készítettünk. Sok tanulónk kiváncsi volt a méhek életére és munkájára. Kerületünkben élő méhész, kaptárat, füstölőt, mézzel telt keretet, virágpor granulátumot hozott szemléltető előadádához. A nagy érdeklődésre való tekintettel, ígéretet kaptunk az előadás folytatására. A programot diaképek vetítésével zártuk. Majd kihelyeztük a beporzók lakhelyeit.


Mészárosné Narancsik Zsuzsanna

alt


Dél-pesti szennyvíztisztító telep

Mint örökös ökoiskola nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek környezeti nevelésére. Március 21-én a víz világnapja alkalmából immár 8. alkalommal látogattunk a Dél-pesti szennyvíztisztító telepre. A 7. évfolyamról  50 tanulóval, egy rendhagyó tanórán vettünk részt. Szakvezetés keretében láthattuk a szennyvíztisztítás lépéseit. Betekinthettünk a "bioreaktorok" munkájába. Végezetül egy kísérlet keretében modellezhettük a tisztítás folyamatát.


Mészárosné Narancsik Zsuzsanna

alt


Címerfestők

A hon és népismereti tanítás egy másik, a gyerekek által kedvelt feldolgozása volt a 6. b osztályban egy olyan magyar címer festése, amelyet tetszés szerint díszíthettek a gyerekek virágokkal, gyerekfigurákkal és más szimbólumokkal.

Szanyi Dezső
alt


Makita, a kutya vendégszereplése a Zrínyiben

Egy egyedülálló kezdeményezésnek köszönhetően iskolánkba az utóbbi hetekben a gyerekeken kívül négylábúak is jártak. 3-4. évfolyamos tanulóink 15 alkalmon keresztül részesei lehettek egy terápiás kutya kiképzésének. A terápiás és segítőkutyák jelenléte ma már nem meglepő az oktatásban. Viselkedési és tanulási nehézséggel küzdő gyermekek fejlesztésében vesznek részt.

A Zrínyis diákok segítségével készült fel Makita, a labrador kutyus a vizsgájára. Tanulóink kezdeti félénksége, hamar oldódott a kiképző a gazdi és a kutya hármasának köszönhetően. Az idő előrehaladtával mind a két-, mind a négylábúak egyre ügyesebbek lettek. Pieke Ágoston habilitációs kutyakiképző nagy hangsúlyt fektet az érzelmek és a fegyelem egyensúlyára. Határozott útmutatásának köszönhetően a gyerekek megtanulhatták, hogyan kell bánni kedvenceinkkel. Makita pedig felkészült arra, hogy önismereti csoportterápiákon segítse a résztvevőket.

facebook.com/PiekeAgostonTherapyDog

https://terapiaskutyakepzes.wixsite.com/agoston

Csingérné Nagy Judit

alt
alt


Happy-hét

Iskolánk második alkalommal vett részt az ország egyik legnagyobb iskolai-óvodai egészségvédő programjában az OGYÉI (az OÉTI jogutódja) által biztosított programelemek és segédanyagok felhasználásával.

Egy héten keresztül minden alsós osztályunk kiemelten foglalkozott a víz fontosságával. Napokra lebontva dolgoztak fel egy-egy témát. Csodálatosan „vízbe borították” az iskola folyosóját, az osztálytermeket, a vitrineket is a vízhez kapcsolódó kézműves dolgokkal díszítették. A gyerekek vízzsarukat neveztek ki, akik egész nap figyelték, hogy a kulacsok meg legyenek töltve friss vízzel, valamint, hogy a gyerekek elég folyadékot igyanak. Vizes kísérleteket hajtottak végre, krétarajzokat készítettek az iskola udvarára felhívás jelleggel, valamint az egész alsó tagozat kék felsőben flashmob jelleggel hullámzott az iskola udvarán.

Jövőre ismét csatlakozunk ehhez a programhoz, mely tökéletes alkalom arra, hogy méltón emlékezzünk meg a Víz világnapjáról.

Vajda-Sikos Klaudia