Séllei Edit


Game Based Learning and Augmented Reality

Németország, Berlin

2022. április 25-30.


2022. áprilisában volt szerencsém Berlinben részt venni az Erasmus+ program keretében egy pedagógus továbbképzésen. A továbbképzés témája (szabadfordításban): a digitális játékokon alapuló oktató-nevelő munka, ahol maga az oktatási környezet maga digitális. A környezet pedig tartalmazhatja az ún. kiterjesztett (digitális térbe kiterjesztett) valóságot.


A 21. században a technikai fejlődés elérte már a legkisebb gyermekeket is. Viszont egy örök: a gyermekek nagyon szeretnek játszani. Ezt alapul véve és némileg kihasználva hívtak életre sok internetes oldalon fellelhető és telefonra letölthető applikáció során használható oktató játékprogramot. Ezek közül tanulhattam meg többet is használni oktatási célra.


Eddigi munkám során is már több digitális lehetőséget használtam oktatási célra (pl. Kahoot), azonban ezen a héten megtanulhattam, hogy míg 1 alkalmazás/applikáció egy feladat digitális úton való megoldása, addig a digitális játékon való tanulás az egész tanulási folyamatot helyezi a digitális világba.


Az újonnan megismert eszközök közül nagy kedvencem lett a DeckToys, ami a klasszikus értelemben vett táblajáték digitális térbe való helyezését teszi lehetővé. Ez az oktatási eszköz már önmagában meg tudja teremteni azt a digitális környezetet, amiben az ismeretelsajátítás létre jöhet, azonban még több eszközt is megismerhettem (a teljesség igénye nélkül):


-          ARLOOPA (ez az alkalmazás már a kiterjesztett valóságot tartalmazza és nagyon jól használható több tantárgy oktatási keretei között – mobiltelefonra letölthető alkalmazás -),

-          BBC CIVILISATIONS AR (ez az alkalmazás egy földgömbön való tájékozódás után a történelem, földrajz tantárgyakhoz kapcsolódóan „kézhez foghatóan” mutat be ismereteket, például a szemünk elé tárulhat egy múmia a szarkofágjával együtt – szintén mobiltelefonra letölthető alkalmazás),

-          METAVERSE (e segítségével kvízek, játékok, játékos ismeretanyag -közlések, gyakorlások hozhatóak létre, melyek mobiltelefon segítségével, részleges kiterjesztett valóságként jelennek meg –

-          mobiltelefonra letölthető alkalmazás)

Ez személyes kedvencem lett, így kérem engedjék meg, hogy Önöknek is megmutassam. Amennyiben van kedvük, töltsék le az alkalmazást a mobiltelefonukra, majd az alábbi linken látható QR kódot szkenneljék be!


A játék elérhető: https://mtvrs.io/SlimSvelteRattlesnake


(Előfordulhat, hogy 2 eszköz szükséges: egy mobiltelefon, amire le van töltve az alkalmazás, valamint egy másik eszköz, amin látszik a QR kód. Amennyiben a linket mobiltelefonnal nyitják meg, amin szerepel az alkalmazás, úgy nem szükséges a QR kód.)

-          MINECRAFT (gyermekek között híres és kedvelt játék, melyben egy komplett oktatási világ létrehozásával folyhat az oktató munka – számítógépen használható)

-          QUIZIZZ  (kvíz alkalmazás, ami versengést is tartalmaz, így már nem csupán egy digitális feladatmegoldás),

-          BOOKLET ( szintén kvíz alkalmazás, ami versengést is tartalmaz, így már nem csupán egy digitális feladatmegoldás),

-          stb.


A digitális világban való eligazodásomat sokban fejlesztette ez a képzés, valamint új látószögből is megismerhettem a kritikai gondolkodással használt internetes játékokat, melyeket (kevés kivétellel) be tudok építeni oktató-nevelő munkámba.


Természetesen szórakozásra is jutott idő, amit a képző intézmény is támogatott. Két alkalommal is biztosítottak számunkra városnézést. Szintén a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány kép e két útról:





Brandenburgi kapunál
ReichstagTränenpalast



malom Potsdamban

(Sanssouci park)

kastély Sanssouci parkbankínai ház Sanssouci parkban

       

Összességében elmondható, hogy a mai gyerekek szemszögéből és a jómagam szemszögéből is nagyon hasznos továbbképzésen vehettem részt, mert a digitalizáció már elkezdődött. Valamint mert, játszani jó!