Kovácsné Bertalan Lilla


Mindfulness For Teachers: a Hands-On Approach

Olaszország, Firenze

2022. március 20-27.


Az ötnapos képzés során a tudatos jelenlét alapjainak elsajátítása volt a legfőbb cél. Trénerünk először úgy próbálta átadni tudását, mint bármely más embernek. A mindfulness pedagógiai megközelítésére csak a tanfolyam végén került sor. Ez a képzésforma azért volt hatékony, mert valóban hasznos volt, hogy mi magunk a saját feszültségeink, problémáink tükrében lássuk, mit jelent azok oldása a gyakorolt technikák segítségével.


A tanfolyam középpontjában a meditáció számos fajtája állt (testpásztázás, légzésfigyelés, járkáló stb.), illetve jónéhány jóga gyakorlat elvégzésére is sor került. Ezek a gyakorlatok rendkívüli mértékben bizonyultak hatékonynak.


Sor került olyan technikák megismerésére is, melyek bárkinek javára válhatnak stressz csökkentésére többek között, de különleges bánásmódot igénylő tanulók esetében kiemelten eredményes lehet.


A tanfolyam hatékonysága már a visszaérkezés után nem sokkal bebizonyosodott. A tanult technikák, módszerek kipróbálásra kerültek különböző osztályokban. Egyrészt megállapítható, hogy a gyerekek örömmel végezték a gyakorlatokat, és kiderült, otthon is kipróbálták őket – visszajelzéseik pozitívok voltak. Másrészt a BTMN-es és SNI-s diákok esetében különösen nagy hatékonyság látszott a gyakorlatok elvégzése után, ami oldottságukat illeti.


A délutáni egyéni városnézéseken kívül két fakultatív programon vettem részt: egy hétköznap szervezett firenzei városnézésen és egy szombati toszkán körúton. Utóbbi alkalmával ellátogattunk Pisa-ba, San Gimignano-ba és Siena-ba. A csodálatos helyszínek felefedezésén túl nagy élményt jelentett megosztani élményeimet, tapasztalataimat Európa más országaiból érkező kollégákkal. A program ezen keresztül a nemzetközi kapcsolatok bővítéséhez is hozzájárult.


Mindent összegezve a mobilitás kimagaslóan sikeres, élményekkel teli és hasznos volt. A jövőre nézve szeretnék hasonló képzésen részt venni, ezzel is mélyítve tudásomat és elősegítve a problémákkal küzdő, adott esetben lemorzsolódásra hajlamos tanulók stresszkezelését.