Kántor Zoltán


Stress Management and Recognition: Key Strategies for Teachers

Spanyolország, Barcelona

2022. április 10-16.


Europass Teacher’s Academy által szervezett továbbképzésen 2022. április 10. és 17. között vettem részt. A kurzusom témája Stresszkezelés és felismerés: kulcsfontosságú stratégiák tanárok számára.


Azért ezt a kurzust választottam, hiszen a XXI. században egyre több az olyan helyzet, amikor is a stressz megjelenik az életünkben. Sajnos ez már elég fiatalon, az általános iskolás gyerekek között is gyakran felmerül, ezzel a helyzettel, mint pedagógus muszáj foglalkoznunk az iskolai keretek között is. Továbbá az IKT eszközök megjelenése, használata a diákok között is számos olyan helyzetet teremt, ami stresszes állapotot hoz létre, amely következhet akár a kialvatlanságból is.


A kurzus nagy érdeklődésnek örvendett, hiszen a tanfolyam maximális csoportlétszámmal zajlott. A tanfolyam célja az volt, hogy a pedagógus pályán dolgozok tudatosan ismerjék fel és kezelni tudjuk a stresszes helyzeteket. Hatékony eszközöket és stratégiát kívánt nyújtani a pedagógusok számára, hogy a saját illetve diákjaink stresszes helyzetét hatékonyan kezelni tudjuk, úgy, hogy a teljesítményünkön ez minél kevésbé látszódjon.


A tanfolyam elméleti és gyakorlati részt is magába foglalt, melyet jól ötvöztek. Az elmélet megismerése után számos gyakorlati, relaxációs gyakorlatot tanultunk meg, próbáltunk ki. Ide tartozott az a légzéstechnika is amit szinte bármely pillanatban használni tudunk, illetve az a relaxációs folyamat, amihez „nagyobb” előkészület szükséges, matrac illetve olyan mentális állapot, ami hosszabb idő alatt érhető el.


A kurzus számomra nagyon hasznos volt sok olyan dolgot tanultam meg, amit a hétköznapokban alkalmazni tudok mind a saját, mind a diákjaim stresszhelyzeteinek kezelésében.


A tanfolyam helyszíne Barcelona központja volt, mely ideális volt arra is, hogy a tanfolyamon kívüli időben a várossal való ismerkedésnek szenteljem az időt. Csak néhány turisztikai helyet megemlítve: A Sagrada Família, a Pueblo Espanyol falumúzeum is, Dali, Picasso alkotásai a Fran Daurel Múzeum, Gaudi több alkotása: a Casa Battlót és a Casa Milát, Barcelona stadionja ( Nou Camp), Természettudományi Múzeum, továbbá a kurzus szervezésében felkerestük Barcelona Grácia negyedét is, amely a turisták által kevésbé ismert.


Az Europass Teacher’s Academy által szervezett továbbképzés során számos új ismerettel és élménnyel gazdagított, melyet a munkám során is alkalmazni tudok, illetve a kiégés, mint „pedagógus” betegséget is kezelni tudom. Remélem lesz még lehetőségem hasonló programon részt venni.