Október


Az állatok világnapja egy örökös ÖKO-iskolában

alt

A Zrínyi Miklós Általános Iskola Örökös ÖKO-iskolai címmel büszkélkedhet. Ezt a címet azok az intézmények kapják meg, amelyek a környezeti nevelést a fenntarthatóság pedagógiáját hitelesen képviselik. Nálunk mindez nemcsak a tanórákon, hanem az iskolai élet minden színterén megvalósul. Az állatok világnapját október 4-én, Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének emléknapján ünnepeljük.

Már hagyomány, hogy ezen a napon tanulóink kisállataikat bemutatásra - az állatokra érvényes előírásoknak megfelelően - behozzák az iskolába. Jó látni, hogy mennyien gondolkodnak felelősségteljesen az állattartásról, milyen ragaszkodás alakul ki állat és gazdi között.

A világnap kapcsán az alsó tagozat egyik sportosztályának tanulói kerékpárra pattantak és ellátogatottak a NOÉ Állatotthonba. A gyerekek azt találták ki, hogy egy tábla csokoládé árát aznap az állatok javára ajánlják fel. A szülők által begyűjtött pénzből tápot, zöldséget, gyümölcsöt vásároltak és vitték az otthon lakóinak. Ismét bebizonyosodott, hogy jobb adni, mint kapni, hiszen a hálás állatokat nemcsak simogathatták, a kutyákat meg is sétáltathatták.

Élményekkel telve tértek vissza iskolájukhoz. Még sokáig emlegetik ezt a néhány órát, és várják, hogy tavasszal mindenféle világnap nélkül is ellátogassanak a kutyusokhoz, cicákhoz és mindenféle ott élő háziállathoz. Ezek a gyerekek megtapasztalták, hogy az állatok teljessé és boldoggá teszik az életünket.

 

                                                                                            Csingérné Nagy Judit


Szöszmötölő


Izgatottan várják a gyerekek a hónap elején a Szöszmötölő foglalkozásokat. Pedagógusaink változatos kézműves foglalkozásokkal, mozgásos sorversenyekkel készülnek a tanulóknak.

Az idei első Szöszmötölőn az állatokat ünnepeltük és köréjük építettük a foglalkozás témakörét. Az osztálytermekben, valamint az udvaron vannak elhelyezve az állomások. A kisebbek tanítói kísérettel, a nagyobbak önállóan járhatják végig az állomásokat.

Az első Szöszmötölő állomásain sorversenyeztek a gyerekek, ahol állatok mozgásait kellett leutánozniuk. A feladat végén egy meglepetés várta őket. Egy élő kutyussal találkozhattak és adhattak neki utasításokat vezényszavakkal, majd egy jól megérdemelt simivel köszöntek el egymástól. Állatfejes gumiabroncsokat is festettek a gyerekek a szüleikkel. Az egyik osztályteremben, mely a Töprengő nevet kapta,  állatos keresztrejtvényeken törhették a gyerekek a fejüket. Csikóhalat, ügyességi játékokat is készíthettek a gyerekek a többi teremben. Aki az összes állomást végig járta, beülhetett a Meseszobába állatos mesét nézni, illetve beállhatott egy gyönyörűen csillogó állatos arcfestésért a sorba.

Várunk vissza Benneteket november 11-én!

Vajda-Sikos Klaudia
alt
alt



Utcai futóversenyek, futófesztiválok


Október 8-án, szombaton, idén is részt vettünk a Spar Budapest Maraton Futófesztiválon. Iskolánk 60 nevezést adott le, velünk futottak tanulóink, szüleik és testvéreik.

Ezeken az utcai futóversenyeken minden nevező éremmel és hatalmas élménnyel gazdagodik. A legtöbben az úgynevezett fesztivál távon - a Flora Maratonka- 2,3 km-es távján indultak az idén, de volt, aki már az 5 km - es távot vállalta be és futotta le. Több, mint 15 éve veszünk részt iskolánk képviseletében a BSI által szervezett futófesztiválokon. Évente 3 ilyen versenyen, a SPAR Budapest Maratonon, a Vivicittá Városvédő Futáson és az ALDI Női Futógálán veszünk részt. Folytatjuk áprilisban!

Mindenkit szeretettel várunk 2023.április 22-23-án a 38. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson!

 

                                                            Kristóf-Mihály Krisztina szervező


alt



Kerületi mezei futóverseny a Zrínyiben


2022. október 11-én hatodik alkalommal rendeztük meg a kerületi iskolák tanulóinak a mezei futóversenyét. Ebben a tanévben 9 iskolából közel 270 gyerek nevezése érkezett be. Szerencsére az idő kegyes volt hozzánk, mert gyönyörű őszi napsütésben futhattak kicsik és nagyok. Az iskola pedagógusai már nagy rutinnal rendelkeznek mind a szervezésben, mind a lebonyolításban. Így az idén is elmondhattuk, hogy egy zökkenőmentes, jó hangulatú futóverseny házgazdái lehettünk.

Köszönjük a kollégák pontos, precíz munkáját.

Végül az eredményekről. Büszkék lehetünk, mert csapatban is és egyéniben is szép eredményeket értek el gyerekeink.

II. kcs lány: csapatban 2. hely

II. kcs fiú: egyéni Zsámboki Levente 3. hely, csapat 2. hely

III. kcs lány: egyéni Zalánfi Eszter 2. hely, csapat 1. hely

III. kcs fiú: csapat 1. hely

IV. kcs lány: egyéni Markó Lilla 2. hely, csapat 2. hely

IV. kcs fiú: csapat 3. hely

 

                                           Csikós-Nagy Katalin és Csingérné Nagy Judit


alt




Nemzeti ünnepünk


Ünnepi műsorral emlékeztek meg iskolánk tanulói 1956. október 23-ról. A fellépő gyerekek egy színvonalas összeállítással tisztelegtek a hősök előtt. A 7. b és a 8. a osztály tanulóit Fenyvesy-Vasadi Zsanett tanárnő készítette fel. Köszönjük a felkészítést és a felkészülést. Ezzel a megemlékezéssel méltó módon tisztelegtünk a hősök előtt.


Csingérné Nagy Judit

 

alt


Egy kis szépítés közösen


Úgy gondolom, hogy nincs is nagyobb élmény annál, amikor a szülők közösen szépítik, rendezik az iskola udvarát, környezetét a gyerekeikkel. Fantasztikus látni, hogy milyen büszkék ilyenkor a gyerekek a szüleikre.

  • Azt anyukám festette le!
  • A fúrót az én apukám hozta be!
  • Azt a fát meg az én anyukám csiszolta le!
  • Azt a szép zöld festéket mi hoztuk ám!
  • Az összes gumikereket az én apukámtól kaptuk!

Nem engedtük kidobni, inkább újragondoltuk. A gyerekek lemosták mindet, kiszedegették a redők közé beszorult kavicsokat. Szülői felajánlásból vettünk színes festékeket, ecseteket, majd az idei első Szöszmötőlőn, szintén szülői segítséggel lefestettünk pár autógumit. A végeredmény egy pici csésze lett, egy kút, egy mesefilm figura, egy Mignon, egy darázs és egy akadálypálya.

A megmaradt festékből lefestettünk egy kültéri tábla keretét is. Megpróbáltunk egy kis színt varázsolni az udvarunkra. Bátran lemerem írni, hogy ezen színes tárgyak megpillantásánál a gyerekeknek rögtön a festésben részt vevő szüleik fognak eszükbe jutni. Hálásan köszönjük az önzetlen segítségüket!

                                                                                                                                                                                                             Vajda-Sikos Klaudia
alt
alt
alt


Szellemkutató játék a Zrínyiben


A játékot 2022. október 28-án hétfőn délelőtt a 2. szünetben tartottuk meg az udvaron.

Játékszabályok voltak:

Minden osztálynak a választott szín szerint szellemképeket kellett gyűjtenie.

A szellemképekre mondatok voltak felírva, amelyek a gyerekek egyik tanárát mutatta be.

A gyerekek összegyűjtötték a feliratos szellemecskéket, és meg kellett állapítaniuk, hogy melyik tanárról van szó!

Amelyik osztály elsőnek mondta be, melyik tanárt rejtik a mondatok, megnyerte a versenyt és az óriási tábla csokit.

                                       

Szanyi Dezső diákönkormányzatot segítő tanár

alt
alt



Sportsikereink


2022. október 12-én zajlott le a 3. korcsoportos fiúk Kerületi Labdarúgó Tornája, ahol a zrínyis fiúk kerületi bajnokok lettek.

A 4. korcsoportos fiúk két héttel később álltak pályára és az előkelő II. helyet szerezték meg.

Október 26-án rendezték meg a Kőrösi Csoma Általános Iskolában a Kerületi Kidobós versenyt 7-8. osztályos lányok részére. Sajnos csapatunk az utolsó pillanatban betegség miatt egy fővel, kevesebb résztvevővel indult el a megmérettetésen, de így is a dobogó III. helyén végeztek. Küzdő szellemük és ügyességük miatt dicséret illeti a lányokat!

Gratulálunk az iskolánkat képviselő gyerekeknek és felkészítőiknek!

 

Csikós-Nagy Katalin és Csingérné Nagy Judit


alt

Tök jó volt!

A zrínyis Halloween története, avagy tudjuk, mi történt 2022. október 28-án…

Ez a nap nem hasonlított kísértetiesen a többihez. Ahogyan Dezső bácsi szellemesen megjegyezte:

„Induljon a keresés!”. És megkezdődött a hajsza a tanárok szellemeiért, amelyben a pedagógusok által saját magukról írt jellemzésből kellett rájönni, kit rejt a szöveg.

Az 5-6. órában került sor a jórészt angol nyelvű „boszorkányüldözésre”.

Ha ügyes voltál, ki tudtál jönni a szabadulószobából, hogy a következő állomáson megfejtsd a titkos szavakat. Utána következhetett a „Banya-tanya”, ahol becsukott szemmel kellett feltűznöd a boszik vasorrát.

Ha ezzel is kész voltál, jöhetett a rémisztő dal, melynek hiányzó szavait borzongva írhattad be a megfelelő helyre. S ha még ekkor sem volt elég a rémületből, következhetett a szörnyek szörnyű kvíze. Megoldottad? Irány a BINGO, bár tudjuk, a szerencse forgandó! Végül eljárhattad a csontváz táncot levezetésként.

A díjak a legügyesebb osztályoknak, a legrémisztőbb jelmezeknek és a legborzongatóbb töklámpásoknak jártak. Utóbbiakat felidézheted a fotókról.

Jövőre ismét libabőrösek leszünk! Köszönjük, hogy velünk reszkettél!

 

Kovácsné Bertalan Lilla

 
alt
alt